Home
img_1283.jpg
Amerika: hoe gekker, hoe beter: batman zorgt voor opschudding! PDF Print E-mail
Door: de artiest   
donderdag, 15 september 2005
Sinds zijn geboorte in 1939 is Batman tot een van de meest tot de verbeelding sprekende striphelden uitgegroeid en duikt hij op in leuke comics, iets minder leuke films tot zelfs in Happy Meals doosjes. Al bijna even lang wordt gesuggereerd dat Bruce Wayne, het alterego van Batman, gay is en er een stomende verhouding op na houdt met zijn gabber Robin.
Kunstenaars en televisiemakers alluderen maar wat graag op deze homoseksuele connotatie van hun relatie, maar botsen daarbij niet zelden op bezwaar en woede van DC Comics, het machtige Amerikaanse stripbedrijf dat naast de auteursrechten van o.a. Superman, Catwoman en Wonderwoman ook die van Batman in handen heeft.
Dat ervoer de Amerikaanse artiest Mark Chamberlain eigenhandig, toen hij een reeks aquarellen maakte van de twee maillothelden in semi-naakte suggestieve homo-erotische poses. In één van die kunstwerken geeft hij The Dynamic Duo zelfs wat extra dynamiek bij en beeldt hij af hoe de Gemantelde Kruisvaarder zijn loopjongen kust.

DC Comics spant nu de strijd aan tegen deze ‘misdaad’ en dreigt met gerechtelijke stappen tegen de kunstenaar en de New Yorkse Kathleen Cullen kunstgallerij waar de werken al sinds februari dit jaar te zien zijn. Verder eist de stripuitgeverij dat alle onverkochte werken en de recettes van de reeds voltooide verkooptransacties aan hen overhandigd worden.
DC Comics kan niet beschuldigd worden van een slordige aanpak van de kwestie, want ook de kunstwebsite Artnet die acht van de schilderijen voorstelde aan haar kunstminnend bezoekerspubliek ontving een brief van de rechtmatige eigenaar van Batman. Daarin werd de redactie van Artnet vriendelijk verzocht de gewraakte prentjes van het internet te halen. Intussen houdt DC Comics in al deze commotie de lippen stijf.

Ondanks een dringend verzoek van DC Comics, heeft Artnet de afbeeldingen niet van haar website gehaald.


Bron: gaybelgium

< Vorige   Volgende >