Home
img_2302.jpg
Video's, maar niet van het type "funniest home" PDF Print E-mail
Door: Dr. Who   
vrijdag, 03 juni 2005
Verbazing alom onder zo’n 50% van de Serviërs na het zien van een video waarop 6 jonge moslims uit Srebrenica, waarvan enkele nog geen 18 jaar, worden meegenomen buiten de stad en vervolgens worden geëxecuteerd.
 Het grootste probleem van de soldaten lag blijkbaar bij de slechte kwaliteit van de batterijen van de video en fotocamera’s. Al vloekend werd meegedeeld dat die klote batterijen alweer leeg waren en er eerst een nieuwe set uit de voertuigen gehaald moest worden alvorens men kon overgaan tot de orde van de dag, respectievelijk het afslachten van de betreffende moslims. Serviërs totaal verbijsterd, hoe was het mogelijk dat dit had plaatsgevonden, een soort bad dream die achteraf tot waarheid wordt.
Dit kan niet gebeurd zijn, al die duizenden waarover in het westen gesproken wordt, welnee, onzin, maar die video, wat is dat dan? Het is moeilijk gedachten te stoppen die gaan in de richting van vergelijking met enige incidenten van zo´n 60 jaar geleden waarvan we dachten dat die nooit meer zouden kunnen gebeuren, ook toen hebben velen het niet geweten als wij de verhalen moeten geloven.
Maar daar is dan die video, niet voor meerdere uitleg vatbaar, duidelijk niet in handen geweest van specialisten uit het Nederlandse leger. Uit betrouwbare bron heb ik overigens vernomen dat vanaf heden op buitenlandse missies polaroid camera’s worden uitgedeeld, maar dit terzijde.

Maar nu we het toch over video’s hebben, s’avonds bij Barend en van Dorp kregen we een Iraanse productie te zien, zij het niet van overheidswege goedgekeurd. Ook deze video is, ondanks de amateur status (of is het juist dankzij), luid en duidelijk. Denk je bij het voorrijden van een truck met kraan nog aan een goedkope imitatie van het in Amerika populaire genre van een roadmovie, blijkt echter al gauw dat het hier gaat om een mobiele installatie om op efficiënte wijze strafvonnissen ten uitvoer te brengen. Met deze hoogwerker worden mensen die veroordeeld zijn voor overspel, diefstal, of gewoon behoren tot de oppositie, ten overstaan van een groot publiek, dat, al dan niet vrijwillig, moet toekijken, een strop om de nek gelegd en vervolgens opgehesen. Het effect van deze actie zal een ieder duidelijk zijn. Volgens de makers van deze video en de oppositie in Iran is dit een dagelijks gebeuren. Schijnbaar bedoelt als een soort opvoedkundig straattheater in zijn meest macabere vorm.
Servië, Iran, we staan erbij en kijken ernaar. Hoe zit het ook alweer met de Serviërs en de Europese unie, ik dacht dat we hen binnenkort mochten verwelkomen…..

< Vorige   Volgende >